Hoppa till innehåll

BLOG POST: Becoming Yechidah – A Performative Performance

Länk till hela projektet på portalen diva. http://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1576132&dswid=5068

 

Becoming Yechidah – A Performative Performance

 


JULIA
Oh Romeo, Romeo, why art thou Romeo?

 


ROMEO
I am not my name.

 

Is my name a limitation or a possibility? What is a definition in the sense of being? Is the word the wall that prevents the content from taking other forms? Is the world the wall that prevents me from taking space? Am I the content or the vessel? Can I tear down the wall? What is the wall? Can I redraw the line for what is me? What happens when I lose my name? What happens when I change that which is the vessel that holds the creation of me: my name? Is my name also my history? Is my name also my identity? I am not my name. Or am I? Then what am I? What is that which identifies me? What is a name? What is becoming another? How can I mold into new? How can the object of me, transform into another object, being watched from its own subject, into abject shaped in future, watched from a past perspective? Am I not just myself being watched from a historical point of view of my own? I am my past experiencing the new. Or rather, the new remembering the lack of my past.


Unity and entity. One and oneness. Who am I when I mirror you? United with myself. Myself as in you. Unique and united. Sharp, limited, one’s own. Focused, pointed. Directed. Determination. Truth. The answer. What is the question, is the question, is it? Stay in the question. Not wanting to have the answer. The answer will kill the question. Who am I? Creating a narrative of oneself. Performance and Performativity Unified, Undone. Undoing Christianity. Postcolonial process of becoming a person. Performance as Performing Identity. Do I have the right to produce my own subject in a world where all the objects are a product of violent history? How can I create myself?

 

Do I have to die first?

 


The Script as The Word

 


What is transferred in the script? Something else. The word as a carrier of meaning. The human as carrier of meaning. By speech. By speaking the word. Answering the call.

 


Ring ring

 

Hello!

 


Baptism as Blasphemy: Participatory Performance Event

 

LOCATION: Under the sun (one must have light to be able to see)
TEATER YLVA – konstnärlig ledare
DIRECTOR: TBA- Anders Paulin tillfrågas
SET DESIGN: Annika Nieminen Bromberg
PRODUCER: Annika Kofoed
COSTUME DESIGN: Anna Ardelius
YECHIDAH: Joseph Vila Garcia
SHAMAN: Marit Shirin Carolasdotter
THE FOOL: Samuele Francesco Caldognetto
AUDIENCE: Jessica Karlén
CURATOR: Eli Frankel

SCHEDULE
12.45 Namngivningsceremoni
12.50 Promenad och konstnärligt samtal under ledning av Eli Frankel
12.55 Begravningskaffe i samlingssalen

Efter ceremonin bjuds publiken in till begravningsfika och konstnärligt samtal under ledning av Eli Frankel. Eftersom det inte finns några dörrar till POPUP teater YLVA så kommer vi inte att kunna öppna dörrarna om det är så att du kommer för sent.
Press och media undanbeddes med hänsyn till de närmast sörjande.

 

The Mystical Experience of Becoming Yechidah

Yechidah är konceptuellt annorlunda än alla andra. Det är komplext men också naturligt. Yechidah är en syn, skild från alla andra syner, ett seende som ser samma verklighet, men som ser verkligheten annorlunda. Yechidah ser annorlunda på samma verklighet. Seendet är annorlunda, från vilken en ser, kastar ljuset på.

Vad gör vi när vi namnger ting? Vilken historia tillskriver vi tinget, och vad är det som försvinner? Kan ett begrepp innehålla ett vadå? Vad är ett namn? Grekiska NOMOS. NOMOS är lag. Namnet är lagen. Lagen är den under vilken vi skapar. Lagen är ramen. Namnet är lagen. Namnet är ramen. Namnet är hindret, eller möjligheten för vad som ska skapas.

On Unity

Enhet som i enhet (för sig själv) och enhet som i enhet (enhet med alltet) UNITY. Unikt och eget. Skarpt, begränsat, vasst. Skärp ditt sinne och fokusera all energi på en fråga. Frågan. Vad är frågan?

Alla dimensioner av själen existerar på samma plan, men en av dem ser en annan verklighet. Yechidah har en annan nivå av syn. Yechidah ser evighetens ljus i varje ting till skillnad från de andra dimensionerna. Yechidah ser inte begränsningen av någonting. Detta innebär att se gnistan av sanningen i allt. Detta är meningen av att känna igen Yechidah. Yechidah kan kännas igen inom dig. Du kan skåda storheten. Alltet. Det obegränsade, oändliga. Varat i allt. Yechidah är enhet, partikulärt, därför kan Yechidah erfara det singulära, det partikulära, enheten. När du upplever enighet med allt, kan du också se allt. Och att du är allt.

Hat är kärlek. Kärlek är hatet. Passionen i känslan av de båda ytterligheterna är det. Koncepten är endast separerade hos människan. Men inte i Yechidan. Där är allt ett. Enhet. Partikulär. Singulär. Det är seendet, ljuset i allt, genom allt. Begränsat är seendet som ser skillnad. Begränsad är viljan som tar slut eller ändras. Begränsad eller oändlig? I oändligheten finns varken skillnader eller begränsningar. Där finns bara allt. Tacka inte nej till någonting bara för att tacka nej.

Tackar nej för att uppnå enhet genom det. Motstå från ett begär mot någonting. Upplyst. Nirvana. Hur kan vi sluta begära? När begäret är en riktning, ett blivande mot någonting. Att inte ha för många begär. Viljans olika riktningar. Själens splittring. Att vilja ha upplysning – En vill inte bli upplyst om en redan är det? Om ljuset redan finns inuti mig, varför har jag begär efter det? Att vilja ha någonting som jag redan har. Är det för jag inte kan se det? Om jag redan är det. För att nå Yechidah, måste jag ge upp min vilja. Själen och viljan hör ihop genom att det är genom viljan vi upplever själen och oss själva. Men om en ger upp viljan, och sin egen själ, ger jag upp det för något större. Därför att om jag ger upp min vilja, ger jag upp mig själv. Utplåna begär, mig själv och döda viljan fullständigt, för att låta någonting annat att ta plats. Vad offrar jag? Om jag bara ger upp något, har jag fortfarande viljan kvar. Viljan till. Viljan till. Delvis eller helt. Viljan är kvar. Ge upp viljan totalt. Ge upp begäret efter att vilja ha det som är förbjudet. I levande stund kan jag inte offra allt. Jag kan inte offra begäret efter det hemliga och förbjudna, och säkerligen inte begäret efter helighet och Gxd. Första steget i att uppnå Yechidah: nollställ begär.

Genom att nollställa begären, kan Yechidah i vår själ börja skina. Genom varje gång vi avstår från begär, blir Yechidan starkare. Var vaken! I oändligheten, vad är det bästa? Yechidan är över viljan. Viljan är vad som förhindrar Yechidah. Om jag ej kan gå bortom min vilja, kan jag inte bli Yechidah,

Yechidah ser enhet. Allinkluderande. Det är allinkluderandet självt. Allomfattande. Det är allt. Det är alltet. Vad är allt? Allt innebär också ingenting? Allting finns i minsta detalj. Allting finns i allting. Allting finns i Yechidah. Det finns inga behov. För allt finns redan. Nollställ begäret. Viljan att bliva. Viljan att ha. Viljan att va?

Yechidah är Yechidah, I och av sig själv. Hur kan jag nå en förståelse av allting? Genom att bli allting. Hur blir vi allting? Yechidah är här för att berätta, att Gxd ordnar det där med detaljerna. För Gxd är redan där. Precis som du, och jag. I allt. Överallt. Att se skillnad- är att se en. De är delar av båda två, enhet. Samma. I varandra.

Att skåda djupet av vår själ, för att få perspektiv av enighet genom skapelsen.

I verklighetens värld ser vi skillnader, behöver vi vara i skillnader för att vara i världen? För att vi behöver vara delar? För att vara du och för att vara jag. Vi är inte enade i ljuset nu. För det blir vi först i framtiden. Den ljusa framtiden. Som en enhetlig del. Som en enhetlig del bland andra enhetliga delar av en enhet. Eller som en del i en enhet.

Språket kommer före människan. Namnet, spelar ingen roll. Det kan inte komma efter för det är ju vad det är ändå, oavsett namn. Men när namnet är där, spelar det ingen roll vad det som finns inom begreppet blir. För det är ändå samma sak. Tinget förändras inte, för att en namnger det annorlunda.

Elden vill dö. Den vill bort. Den vill försvinna. Den vill upp till det eviga ljuset. Den vill upp till Gxd. Jag ser mig själv som flamman som vill springa därifrån. Jag var elden som själv måste brinna upp?

I live on the edge. I live on the edge and therefore I feel alive. I want to feel alive. Because when I feel alive, I know I live. Feeling alive is getting high. Facing death is my profession. My profession is living life. Giving birth to life. Crystalizing my fantasy and dream into a solidifying journey. Getting high on my own supply, life.

This is an investigation of the human essence. The task is to explore the experience of meaning and its performative purpose. What language can express the experience of the Arts? Using a phenomenological approach on the metaphysics of the Arts. Identity. Where is identity? Why is becoming such an important part of being alive? Why is it not being that is being, but rather the becoming that creates the being that is being?

Inspiration och delvis fritt översatt från:

https://www.bilvavi.net/english/torah-way-enlightenment-009-thoughts-yechidah

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.