Hoppa till innehåll

SKRIVARWORKSHOP

Autentiskt skrivande

”Skrivandets ensamhet är en ensamhet utan vilken skrivandet inte uppstår, eller så smulas den sönder alldeles blodlöst av sökandet efter något mer att skriva.” - Marguerite Duras

Går det att skriva sig ur sin ensamhet? Eller är ensamheten en förutsättning för att kunna skriva? Kan skrivandet vara ett sätt att främja existentiell hälsa? Är att skriva att bejaka både fysiska, psykiska, sociala och andliga eller existentiella behov? Hur skriver man om ensamhet?

I den här workshopen kommer vi att prata om skrivande och ensamhet och vår relation till skrivande och ensamhet under coronapandemin. Vart tar våra historier vägen när vi inte har någon att spegla oss i eller berätta för?

”Att befinna sig i ett hål, längst ner i ett hål, i nästan total ensamhet och upptäcka att endast skrivande kommer att rädda en.” –Marguerite Duras.

Vi kommer att undersöka närvaro och frånvaro i och med text och skrivande som existentiell praktik. Vad kan vi hitta inom och utom oss? Vad gör texten med oss? Hur skapar vi oss själva när vi skriver?

Inga förkunskaper krävs.

“The word is my fourth dimension” – Clarice Lispector

Workshopguide är Yechidah Jessica Karlén, komiker, konstnär och filosof som jobbar någonstans mellan texten, tankarna och framträdandet. Jessica har en kandidatexamen i filosofi från Södertörns högskola, en magister i internationell scenkonst från Stockholms konstnärliga högskola och ytterligare en kandidatexamen i kreativt skrivande vid Umeå Universitet. Den här workshopen är ett resultat av och ett undersökande i en konstnärlig forskningsprocess om skrivande och ensamhet.